tryg
Asia: Kąt α jest kątem ostrym a sinα+cosα=4/3. oblicz wartość wyrażenia :
a) sinα * cosα
c) ∥sinα−cosα∥
∥− wartość bezwzględna (nie wiedziałam jak wstawić)
15 sty 20:49
Dominik: sin
2α + cos
2α + 2sinαcosα = U{4}{3]
a) z tego co jest wyzej powinnas zrobic bez problemu
c) |sinα − cosα| =
√(sinα − cosα)2 =
√sin2α + cos2α − 2sinαcosα
oraz c
15 sty 20:53
Dominik: | | 4 | |
sin2α + cos2α + 2sinαcosα = |
| |
| | 3 | |
15 sty 20:54
Asia: i co dalej?
15 sty 21:00
Dominik: | | 16 | |
sin2α + cos2α + 2sinαcosα = |
| |
| | 9 | |
co za bzdura poszla wczesniej
15 sty 21:00
Asia: nie rozumiem
15 sty 21:00
Dominik: co dalej? jedynke trygonometryczna znamy?
15 sty 21:01
Asia: no właśnie..
15 sty 21:01
Asia: jasne
15 sty 21:01
Dominik: to podstawiamy w tym rownaniu i myslimy, a nie czekamy na rozwiazanie. jestes juz przy samym
koncu obliczen i zaraz podasz odp.
15 sty 21:02
Asia: a jak zastosuje jedynke co dalej ?
wyjdzie 1 + 2sinαcosα=16/9
15 sty 21:04
Asia: sinαcosα=7/18?
15 sty 21:05
Dominik: a masz policzyc sinαcosα. umiesz rozwiazywac rownania przeciez
15 sty 21:05
Asia: w odp w książce jest 7/18. Ale jakoś nei rozumiem dlaczego tego nie trzeba dalej zrobic?
15 sty 21:06
Dominik: blisko, ale zle.
15 sty 21:06
15 sty 21:06
Dominik: a co tu masz dalej robic? mialas liczyc sinαcosα to policzylas.
15 sty 21:07
Asia: co źle ?
15 sty 21:07
Nienor: | | 16 | |
To to samo co 1+2x= |
| i wylicz x |
| | 9 | |
15 sty 21:07
Asia: aa no ok
15 sty 21:07
Asia: a jak z kolejnym podpunktem ? doszłam do √1−2sinαcosα=
15 sty 21:09
Asia: proszę o pomoc
15 sty 21:14
Nienor: Dominik doszedł
√1−2sinαcosβ=
√1−2x x ten z poprzedniego podpunktu.
15 sty 21:15
Asia: nie wiem skąd to się wzięło
15 sty 21:17
Nienor: sinαcosα wyliczyłaś w poprzednim podpunkcie, teraz tylko podstaw co ci wysżło.
15 sty 21:19
Asia: ale to się nie zgadza z odp
15 sty 21:21
Dominik: zapisz obliczenia
15 sty 21:22