Oblicz promień okręgu zbudowanego na przeciwprostokątnej
Misiek: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3 i 4. Zbudowano okrąg o środku O
położonym na przeciwprostokątnej styczny do dłuższej przyprostokątnej oraz przechodzący przez
wieszchołek trójkąta przeciwległy do dłuższej przyprostokątnej. Oblicz długość promienia tego
okręgu
(zadanie z drugiej klasy liceum)
15 sty 20:05
Beti:

z tw. Pitagorasa: c
2 = 9+16 = 25
c = 5
z trójkątów podobnych:
rozwiąż otrzymaną proporcję
15 sty 20:15
Misiek: Stukrotne dzięki. Ja się nad tym głowiłem prawie 2 dni, a u się okazuje takie łatwe. Jednak
znajomość podstaw jest niezbędna...
15 sty 20:23
Beti: święta racja
15 sty 20:27