.
asdf: granica funkcji:
lim
x−>π2 (sinx)
1/(π−2x) = [1
∞] =
| | π | |
limy→0(sin( |
| − y))1/(π−π+y) = |
| | 2 | |
lim
y→0(cosy)
1/y =
lim
y→0(1+cosy−1)
1/y =
lim
y→0[(1+cosy−1)
1/(cosy−1)]
(cosy−1)/y =
lim
y→0[(1+cosy−1)
1/(cosy−1)]
(cosy−1)*y/y*y =
lim
y→0[(1+cosy−1)
1/(cosy−1)]
−1*(1 − cosy)*y/y*y =
e
1/2*0 = 1
dobrze?
15 sty 20:01
asdf: .
15 sty 20:11
Amaz:
Ej no 1
∞ jest tak oczywiste, że z tym nic się już nie robi
15 sty 20:12
Amaz:
Czemu robisz te przekształcenia?
15 sty 20:13
asdf: ale czemu mam nie robić?
15 sty 20:19
Amaz:
No bo wynik jest oczywisty w pierwszej linijce. Takie moje zdanie, może niech ktoś inny się
jeszcze wypowie.
15 sty 20:22
asdf: oj jakbyś to powiedział mojemu wykładowcy
15 sty 20:25
Maslanek: To symbol nieoznaczony
15 sty 20:32