wielomiany
iggy: obliczyć resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez G(x) jeśli W(x)=x100−2x99+2x50−1,
G(x)=x3−x
15 sty 19:45
iggy: tam jest do potęgi 100, 99 i 50
15 sty 19:47
ICSP: W(x) = x100 − 2x99 + 2x50 − 1
G(x) = x3 − x = x(x−1)(x+1)
dzielę W(x) przez G(x). G(x) jest wielomianem stopnia III więc otrzymam resztę o stopień niższą
niż stopnień G(x) czyli stopnia II
R(x) = ax2 + bx + c
w(x) = p(x) * G(x) + R(x)
w(x) = p(x) * (x3 − x) + ax2 + bx + c
w(0) = p(x) * 0 + 0*a + 0*b + c
−1 = c
w(1) = p(x) * 0 + a + b + c
0 = a + b + c
w(−1) = p(x) * 0 + a − b + c
4 = a − b + c
i mam z tego układ równan :
c = −1
a + b + c = 0
a − b + c = 4
po rozwiązaniu :
c = −1
a = 3
b = −2
R(x) = 3x2 − 2x − 1
15 sty 19:52
jikA:
G(x) = x
3 − x ⇒ G(x) = x(x − 1)(x + 1)
W(x) = G(x) * Q(x) + R(x) gdzie R(x) = ax
2 + bx + c
W(0) = −1
W(1) = 0
W(−1) = 4
R(0) = c
R(1) = a + b + c
R(−1) = a − b + c
W(0) = R(0) ⇒ c = −1
W(1) = R(1) ⇒ a + b + c = 0
W(−1) = R(−1) ⇒ a − b + c = 4
| ⎧ | c = −1 | |
| ⎨ | a + b + c = 0 |
|
| ⎩ | a − b + c = 4 | |
Masz układ trzech równań rozwiązujesz i dostajesz swoją resztę z dzielenia.
15 sty 19:53