Trygonometria
Kamil: wiedząc, że sin2α = 4/5
oblicz cos α
Ma ktoś pomysł?
15 sty 19:31
Bobek: Wzory i wszystko wyjdzie
15 sty 19:32
Monza: A teraz sin α =
√1−cos2 α
15 sty 19:33
Kamil: a mógłbyś mi to rozwiązać? byłbym wdzięczny
15 sty 19:36
Monza: Ty jestes Kamil Z

No ale czego nie umiesz
15 sty 19:43
Kamil: Nie, nie jestem.
Mam układ równań:
sin2 + cos2 = 1
2sinxcosx = 4/5
jak to teraz rozwiązać? nic nie wychodzi...
15 sty 19:47
Monza: No z pierwszego wyznacz sin x i podstaw do drugiego
15 sty 19:58
Kamil: no i jak to obliczyć z tym pierwiastkiem? wychodzą głupoty
15 sty 21:08
Kamil: √1−cosxcosx = 4/10 i teraz jak?
15 sty 21:11
Kamil: Kurczę, pogbuiłem się totalnie... Jak to w końcu się robi?
15 sty 21:18
Kamil: odświeżam
15 sty 21:30
Kamil: Kurczę, na prawdę nikt nie wie ? : (
15 sty 21:44
Kamil: będzue 1−cos2x = 16/100?
15 sty 22:16