Prosta o współczynniku kierunkowym 4, która przechodzi przez punkt A
Pola: Prosta o współczynniku kierunkowym 4, która przechodzi przez punkt A=(3,5) jest opisana
równaniem:
a)y=−4x−5
b)y=4x−7
c)y=−4x−7
d)y=4x−12
Jak by ktoś mógł to mi wytłumaczyć była bym wdzięczna
15 sty 19:31
Aga1.: Współczynnik kierunkowy, czyli a=4.
y=4x+b
Oblicz b wykorzystując A.
5=4*3+b
15 sty 19:33
Bobek: y=ax+b
a− współczynnik kierunkowy
Więc
y=4x+b
Podstawiam w x,y punkt
5=4*3+b
b=−7
Więc:
b)
15 sty 19:34
Skipper:
... albo wprost do równania pęku prostych przechpdzących przez punkt
y−ya=a(x−xa)
y−5=4(x−3)
y=4x−7
15 sty 19:37