trygonometria proszę o pomoc
Asia: Uzasadnij równość dla dowolnego kąta ostrego alfa.
| cos2α | | cos2α | |
| + |
| =2 |
| 1−sinα | | 1+sinα | |
15 sty 19:27
Bobek: JEDYNKA TRYGONOMETRYCZNA!
15 sty 19:35
Asia: gdzieee
15 sty 19:38
ICSP: skorzystaj z następującej własności :
cos2α = 1 − sin2α = (1 − sinα)(1 + sinα)
po podstawieniu tego wszystko ładnie się poskraca
15 sty 19:38
Aga1.: | | cos2α(1+sinα)+cos2α(1−sinα) | |
L= |
| = |
| | (1−sinα)(1+sinα) | |
| cos2α(1+sinα+1−sinα) | | cos2α*2 | |
| = |
| =2=P |
| 1−sin2α | | cos2α | |
15 sty 19:39
Asia: aaa wiem już
15 sty 19:39