Anonim: Zbadaj czy wśród wyrazów ciągu an gdzie an= 4n/ 2n+1 n należą N+ są liczby naturalnymi ?
Czy jakiś wyraz ciągu jest równy 14
25 sie 12:11
Dariusz: a1=4/3=1+1/3
a2=8/5=1+3/5
a3=12/7=1+5/7 4n n(4) 4
obliczmy granice naszego ciagu, zatem lim = ----- = ------ = ------ = 2,zatem
granica naszego ciagu
n→∞ 2n+1 n(2+1/n) 2
wynosi 2, czyli nasz ciag nigdy nie osiagnie 14 ani innej liczby naturalnej, poniewaz 1
rowniez jest nieosiagalne poniewaz nasz ciag jest scisle rosnacy i jego pierwsza wartosc
> 1.
25 sie 14:45