Ekstremum
rączka: Jeżeli liczę ekstremum f jednej zmiennej to jak potem sprawdzić czy to minimum, czy maksimum?
Wstawiam ten punkt do drugiej pochodnej?
15 sty 18:49
AS: Są dwa sposoby
1. Niech funkcja f(x) przyjmuje w xo ekstremum.
Jeżeli pochodna tej funkcji dla x wcześniejszego od xo (czyli dla x < xo)
przyjmuje wartość dodatnią a dla x późniejszego od xo (czyli x > xo)
wartość ujemną to w xo występuje maksimum.
W przeciwnym przypadku minimum.
2. Jeżeli druga pochodna w xo przyjmuje wartość dodatnią to w xo
występuje minimum,a jeżeli ujemną to maksimum.
przykład f(x) = 2*x2 − 6*x
w xo = 3/2 zachodzi ekstremum
Pochodna funkcji f'(x) = 4*x − 6
dla x < 3/2 np x = 1.4 , wartość pochodnej f"(1.4) = 4*1.4 − 6 = −0,4 < 0
dla x > 3/2 np x = 1.8 , wartość pochodnej f"(1.8) = 4*1.8 − 6 = 1.2 > 0
pochodna zmienia znak z minusa na plus przy przechodzeniu przez xo = 3/2
a więc zachodzi minimum
albo obliczam drugą pochodną
f "(x) = 4 > 0 a więc minimum
15 sty 19:03
rączka: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
15 sty 19:05