teoria
Michaś: Kilka pytań teoretycznych z ciągłości funkcji. Proszę o odp i ewentualnie o krótkie
uzasadnienie.
1. Czy funkcja ciągła określona na zbiorze domkniętym i ograniczonym może przyjmować dowolnie
małe wartości ?
2. Czy funkcja ciągła określona na zbiorze domkniętym i ograniczonym może przyjmować dowolnie
duże wartości ?
3. Czy istnieje funkcja ciągła tylko w jednym punkcie ?
4. Które pojęcie jest silniejsze ciągłość czy jednostajna ciągłość ?
5. Niech A będzie pewnym zbiorem. f,g : A → R są pewnymi funkcjami o wartościach dodatnich.
Jeżeli funkcja (f * g) jest ciągła to co można powiedzieć o ciągłości funkcji g oraz f ?
6. Niech A będzie pewnym zbiorem. f,g : A → R są pewnymi funkcjami. Jeżeli funkcja (f + g) jest
ciągła to co można powiedzieć o ciągłości funkcji g oraz f ?
7. Jakieś uzasadnienie do tego że definicje Heinego i Cauchy'ego ciągłości funkcji są
równoważne
15 sty 18:49
witek: witamy RRC
15 sty 21:13
Godzio:
1 i 2 Dowolnie małe może, dowolnie dużych nie może.
| | ⎧ | x dla x ∉ Q | |
| 3. Tak f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla x ∊ Q | |
Jest ciągła tylko w 0
4. Jednostajna ciągłość implikuje ciągłość, więc jest silniejszym warunkiem
5. Nie za dużo:
| | 1 | |
x − ciągła, |
| − nie ciągła w 0 |
| | x | |
Można powymyślać różne przykłady i różne kombinacje
6. J/W można określić tak funkcje, że mogą być albo ciągłe, albo nie ciągłe,
7. Na necie jest sporo, w jedną stronę jest banalne, w drugą trochę gorzej.
15 sty 21:51
witek: | | 1 | |
AD 5, będzie ciągła bo nie bierzemy |
| gdyż mają być wartości dodatnie a 0 raczej dodatnie |
| | x | |
nie jest.
15 sty 22:02
Michał: Na podstawie czego udzieliłeś odpowiedzi do pytania 1 i 2 ?
5 lut 23:29
Michał: Jakieś twierdzenie , zasada która o tym mówi ?
5 lut 23:40
Michał: Naprawdę nie da się tego uzasadnić ?
6 lut 10:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak tylko do AD1 ...co ma oznaczać ' dowolnie małe

chodzi tutaj o dowolnie bliskie 0 czy
dowolnie duże ujemne
6 lut 10:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
AD5.
ale już:
| | ⎧ | x gdy x<0 | |
| f(x) = | ⎩ | −x gdy x≥0 |
|
| | ⎧ | 1 gdy x<0 | |
| g(x) = | ⎩ | −1 gdy x≥0 |
|
daje nam funkcję ciągłą i nieciągła (w x
0=0), a f*g = x jest ciągła w R
6 lut 10:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
AD1 i AD2 ... gdy funkcja jest ciągła i jest określona na zbiorze domkniętym (i ograniczonym)
to przyjmuje ona wartości z określonego przedziału <m; M> ... co oznacza, że jest ona
ograniczona ... czyli nie może przyjmować dowolnie dużych i małych wartości
6 lut 10:27
Michał: takie miałem polecenie na kolokwium. Wydaje mi się, że chodzi o dowolnie duże ujemne
6 lut 10:28