geometria
bezimienna: Punkt A(−7,2) należy do okręgu stycznego do osi OX w punkcie B(−3,0). Napisz równanie tego
okręgu.
1. obliczyłam IABI [2
√5] − co jest średnicą tego okręgu, więc promień jest dwa razy
krótszy[
√5]
2. wyznaczyłam środek IABI [(−5,1)] który jest środkiem okręgu
3. moja metoda jest ZŁA, wyszedł mi zły wynik

[ (x+5)
2+(y−1)
2=5, a powinien :
(x+3)
2+(y−5)
2=25]
proszę o podpowiedź co robię źle i co powinnam w zamian tego zrobić : >
15 sty 18:46
ZK: najpierw narysuj rysunek i wtedy zauwazysz ze AB to nie jest srednica .
tylko ewentualnie dlugosc cieciwy.
Wykorzystaj fakt ze ten okrag jest styczny w punkcie (−3,0) do osi OX a to oznacza ze
wspolrzedna
xsr okregu =−3
15 sty 23:08
bezimienna: nie rozumiem.. xsr − ?
15 sty 23:19
bezimienna: kurczę totalnie nie wiem co mam zrobić w tym zadaniu.. może jeszcze jedna podpowiedź?
15 sty 23:28
Janek191:
A = ( − 7; 2)
B = ( − 3; 0)
Mamy
S = ( − 3; r)
oraz
I AS I = r czyli I AS I2 = r2
Obliczam
I AS I2 = ( − 3 − (−7))2 + ( r − 2)2 = 16 + r2 − 4r + 4 = r2 − 4r + 20
ale I AS I2 = r2
więc
r2 − 4r + 20 = r2
− 4r = − 20
r = 5 => r2 = 25
====
zatem S = ( − 3 ; r) = ( − 3 ; 5)
Odp. ( x + 3)2 + ( y − 5)2 = 25
================================
15 sty 23:55
Janek191:
Środek S znajduje się dokładnie nad punktem styczności B = ( − 3; 0) , więc S = (− 3; r)
15 sty 23:59
pigor: ... krótko mówiąc, z analizy treści zadania szukany okrąg ma
równanie:
(x+3)2+(y−r)2=r2 i (−7+3)
2+(2−r)
2= r
2 ⇒ 16+4−4r+r
2=r
2 ⇔
⇔ 4r=20 ⇔
r=5 , zatem
(x+3)2+(y−6)2= 25 − szukane równanie . ...
16 sty 00:12
pigor: ..., przepraszam, oczywiście nie ... (y−6)2 tylko (y−5)2 .
16 sty 00:35