awdwdawd
adwdawawd: Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość walca (rozpatrz dwa
przypadku).
AB=a BC=b AC=d
jeden przypadek
a,b,d −> a,b+4,c+4
Drugi przypadek
a,b,d−> a,b−4,d−4 −> ale tak nie moze byc bo d (przeciwprostokatna) musi byc rowna a,b (a jest
mniejsza)
Moze mi ktos wytlumaczyc jak bedzie wygladal drugi przypadek ? Ma wyjsc 768
15 sty 18:35
adwdawawd:
15 sty 20:38
adwdawawd:
15 sty 21:26
Beti:

a = 2r; b = h
I przyp.: a,b,d − c. arytm. i b = a+4, d = a+8
II przyp.: b,a,d − c. ar. i a = b+4, d = b+8
15 sty 21:36
Eta:

a>4
z tw. Pitagorasa
(a+4)
2=(a−4)
2+a
2 ⇒ a
2−16a=0 ⇒ a=16
1/
2r=a ⇒ r=8 i H= a−4= 12
V=......
2/ 2r= a−4 ⇒ r= 6 i H=a=16
V=....
15 sty 21:52
Eta:
15 sty 21:53