Styczna do wykresu funkcji
Maniek: Mam:
a) napisać równanie stycznej do wykresu funkcij f(x) = x4 − 2x +5, która jest równoległa do
prostej y=2x+3
b) Znaleźć styczną do wykresu finkcji f(x)= √x , której wsp kierunkowy wynosi 1.
Może mi ktoś objaśnić metodę jak rozwiązywać takie zadania?
Wiem, że równanie stycznej to:
y−f(x0)=f'(x0) (x−x0)
ale jak zastosować to w takim zadaniu?
15 sty 18:33
MQ: ad a)
twoja szukana prosta ma równanie y=2x+b
liczysz f'(x)
szukasz takiego x0, dla którego f'(x0)=2
liczysz f(x0)
podstawiasz do swojego wzoru.
15 sty 18:37
MQ: ad b)
liczysz f'(x)
szukasz takiego x0, żeby f'(x0)=1
postępujesz dalej jak w a)
15 sty 18:38
Maniek: f'(x0) = 4x3 −2
4x3 −2 = 2
x=1
f(1) = 1−2+5 =4
y − 4 = 1 (x−1)
y = x +3 dobrze?
15 sty 18:48