dowodzenie twierdzeń
Megamen: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań:
1)wykaż że jeśli x2+y2=2 i x+y=2 ,to x=y=1
2)wykaż że jeśli a,b,c należy do R i a2 +b2+c2 =ab+bc+ac to a=b=c
15 sty 18:21
name: 1) x2+y2=x+y
(x+y)2−2xy=x+y
22−2xy=2
4−2xy=2
−2xy=−2/* (−1)
2xy=2 / :2
xy=1
x=y=1
15 sty 18:47
Vax: name, z tego, że xy=1 nie wynika, że x=y=1.
Zauważ, że 2(x
2+y
2) ≥ (x+y)
2 ⇔ (x−y)
2 ≥ 0, u nas zachodzi równość więc (x−y)
2 = 0 ⇔ x=y,
ale x+y=2 ⇒ x=y=1 cnd.
| | 1 | |
2) a2+b2+c2 = ab+bc+ac ⇔ |
| ((a−b)2+(a−c)2+(b−c)2) = 0 ⇔ a=b=c. |
| | 2 | |
15 sty 18:58