matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyprowadz wzory asymptot hiperboli
konrad9001:
Funkcja homograficzna określona jest wzorem:
ax + b
cx + d
Własności ten funkcji określone są wzorami: x =
−d
c
y =
a
c
bc − ad
k =
c
2
Wyprowadź powyższe wzory oraz wytłumacz ich prawidłowość.
15 sty 18:01
Aga1.:
ax+b
a
b
x+
c
c
=
cx+d
d
x+
c
a
c
−−−−−−−−−−−−
a
b
d
(
x+
):(x+
)
c
c
c
a
ad
−
x−
c
c
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
bc−ad
c
2
15 sty 18:16
konrad9001:
a można bardziej zrozumiale?
15 sty 18:23