znalezc punkt symetryczny do punktu
pati: Znalezc punkt symetryczny do punktu P = (2, −7, 10) wzgledem plaszczyzny π przechodzacej przez
punkt Q = (3, 2, 2) i prostopadlej do wektora n = (1, −3, 2).
doszłam do takiego czegoś i nie wiem co dalej...

π=(x−2, y+7, z−10)o(1,−3,2)=0
x−3y+2z−43=0
i teraz nie wiem jak wyznaczyc wektory niewspolliniowe...
15 sty 17:52
Krzysiek: π: (x−3,y−2,z−2)◯(1,−3,2)=0
znajdź prostą przechodzącą przez punkt P i prostopadłą do płaszczyzny π, następnie znajdź
punkt przecięcia prostej i płaszczyzny, niech to będzie punkt R
wtedy szukany punkt dajmy na to A=R+PR
PR−wektor PR
15 sty 17:56
pati: dobra, nie wiem czy dobrze ....
x−3y+2z−1=0
i teraz rownanie prostej przechodzącej przez punkt P
x=2+t
y=−7−3t
z=10+2t
rzut punktu P na płaszczyznę :
2+t−3(−7−3t)+2(10+2t)−1=0
−42=14t
−3=t
czyli ten punkt to :
(−6,21,−30)
15 sty 18:22