Argument główny liczby zespolonej
John : Witam,
mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak wyznacza się argument główny liczby zespolonej np. na tym
przykładzie? z=−2+2i
15 sty 17:37
John : Pomoże ktoś?
15 sty 18:12
MQ: z=a+bi=r(cosφ+i*sinφ)
arg(z)=φ wzięte z przedziału <0,2π)
15 sty 18:15
Aga1.: r=
√a2+b2=
√(−2)2+22=2
√2
φ=
15 sty 18:20
John : Wlasnie o co chodzi z tym przedzialem? Jak mi wyjdzie liczba ktora przekracza ten przedzial to
co wtedy robie? Bo sam sposob liczenia argumentu rozumiem.
15 sty 18:22
MQ: O to chodzi, że szukasz rozwiązania dla φ z tego przedziału.
Funkcje cos i sin są okresowe i do rozwiązania można wybrać dowolny przedział o długości 2π.
Ty masz wybrać przedział <0,2π).
15 sty 18:26
John : Ok dzięki.
15 sty 18:38
John : A jeszcze jedno pytanie: jak rozumiec arg(modul z)?
15 sty 18:41
MQ: moduł z jest liczbą rzeczywistą dodatnią (chyba że 0) więc jego argument będzie równy 0.
Dla modułu =0 argument jest nieokreślony.
15 sty 18:47
John : Nie rozumiem. To jak rozwiązac 0<arg(modul z)≤2π/3 ?
15 sty 18:49
John : Dobra mam to będzie odbicie tego kąta względem osi rzeczywistej.
15 sty 18:53
Mila:

Liczba z=−2+2i to punkt (−2;2) na płaszczyźnie
Z ilustracji widzisz, że to kąt II ćwiartki
15 sty 20:51