Styczna do okręgu
Darth Mazut: Witam!
Mam pewien problem z zadaniem:
mam znaleźć styczną do okręgu o równaniu: x2 + y2 − 8y = 4 która przechodzi przez punkt
A(−2,−1) i chciałbym to zadanie zrobić w następujący sposób:
otóz biorę równanie okręgu o rozpisuję je tak: x2 + (y−4)2 = 20
S (0,4) i r=2P{5}
wiemy, że odległość prostej AB od środka S(0,4) = r
do prostej AB podstawiam punkt A(−2,−1)
i otrzymuję:
−1 = −2a + b
b = 2a − 1
podstawiam do wzoru na odległość punktu od prostej gdzie współczynniki będą
[A=a][B=−1][C=2a−1]
i tu po podstawieniu do równania nie wychodzi jak należy? Może ktoś pomóc i powiedzieć co robię
źle?
15 sty 17:32