Znaleźć granicę ciągów.
staszek: Mam pomysł na to zadanie jednak nie wiem czy jest on poprawny, prosiłbym o pomoc

ZAD Znaleźć granicę ciągów.
| | 2 + 4 + 6 +...+ 2n | |
an= |
| przy n→∞ |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 + |
| + |
| + .... + |
| | | | 5 | | 52 | | 5n | |
| |
najpierw sprowadziłem licznik i mianownik do ludzkiej formy
licznik: n(n+1)
| | 2n(n+1) | | 2n2 + 2n | |
an = |
| = |
| = |
| | n(1+5−n) | | n(1+5−n) | |
Prosiłbym o dalszą pomoc.
15 sty 17:05
Artur z miasta Neptuna:
Mianownik to nie jest suma wyrazow ciagu arytmetycznego tylko geometrycznego
15 sty 17:24
PW: Mianownik wzorem na sumę ciągu geometrycznego!
15 sty 17:24
Artur z miasta Neptuna:
Druga sprawa −−− zawsze w taoich sytuacjach dzieli sie przez najwyzsza potege w mianowniku ...
w ten sposob w mianowniku bedzie stala
15 sty 17:25