Sprawdzić, czy działanie jest łączne.
Słuchawek: Witajcie! Mam sprawdzić czy działanie a o b = (a−b)/2 jest łączne. Jak się za to zabrać?
15 sty 16:39
PW: Od definicji działania łącznego.
15 sty 17:34
Janek191:
a o b = ( a − b)/2
Mamy sprawdzić czy zachodzi :
( a o b) o c = a o ( b o c)
( a o b) o c =[ ( a − b)/2 ] o c = [ ( a − b)/2 − c ]/2 = ( a − b)/4 − c/2 = a/4 − b/4 − c/2
oraz
a o ( b o c) = a o [ ( b − c)/2 ] = [ a − ( b − c)/2 ] /2 = a/2 − ( b − c)/4 = a/2 − b/4 + c/4
Widać, ze
( a o b) o c ≠ a o ( b o c )
Działanie nie jest łączne.
15 sty 18:20