oblicz
mietek : zadanie 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
an = n(n2 − 3n + 2) a=6
proszę o podpowiedz.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zadanie 2
ile wyrazów ciągu an jest mniejszych od m?
an = 7n − 6 m = 2
nie chcem rozwiązania ale podpowiedz
15 sty 16:29
mietek : help!
15 sty 16:38
mietek : help
15 sty 16:44
mietek : pomożecie ?
15 sty 16:58
Dominik: w 1 popraw zapis
2. 7n − 6 < 2 ∧ n∊ℕ
15 sty 17:04
mietek : który wyraz ciągu an jest równy x?
an = n (n2 − 3n +2 )
15 sty 17:07
mietek : x=6
15 sty 17:07
Dominik: n(n2 − 3n + 2) = 6 ∧ n∊ℕ
15 sty 17:08
mietek : i co dalej ?
15 sty 17:10
mietek : w nawiasie mam fukcje kwadratową a z tym n przed nawiasem co mam zrobić
15 sty 17:10
Dominik: n*(n2 − 3n + 2) = 6 ∧ n∊ℕ
15 sty 17:11
mietek : x1 = −1
x2 = 4
15 sty 17:11
mietek : x1 nie należy do N+
15 sty 17:12
Dominik: w jaki sposob wyliczyles x? przeciez x jest podane i wynosi 6. jesli to mialy byc n to zle
policzyles.
15 sty 17:13
mietek : sorry to miało być n
15 sty 17:15
Dominik: w takim razie jest zle policzone
15 sty 17:16
mietek :

.
15 sty 17:19
Janek191:
an = n*( n2 − 3n + 2)
an = 6 ⇔ n*( n2 − 3n + 2) = 6
n*( n − 1)*(n − 2) = 6
( n −2)*( n − 1)*n = 1*2*3
n = 3
więc
a3 = 6
===========
15 sty 17:20
mietek : dzięki
15 sty 17:22
Janek191:
z.2
an = 7 n − 6
Ile wyrazów ciągu jest mniejszych od m = 2
an < 2 ⇔ 7 n − 6 < 2 ⇔ 7 n < 8 ⇔ n = 1
Tylko a1 < 2
================
15 sty 17:25
ZK: zadanie nr 2
Panie Mietku. czyli an=7n−6<2 bo m=2 z warunkow zadania
7n−6<2
7n<8 to n<U{8}{7{} to ile wyrazow ?. 1 wyraz
Sprawdzimy
a1=7n−6 to a1=7*1−6=1<2
a2=7n−6 to a2=7*2−6=8>2 i kolejny bedzie wiekszy od 2
Natomiast w 1 zadaniu nie wiem o co CI chodzi
15 sty 17:32
ZK: Ale teraz wpisow sie pojawilo
15 sty 17:33