pochodne
Edu: Policz pochodną
15 sty 16:12
Edu: mógłby mi ktoś pomóc z policzeniem tego?
15 sty 16:25
Edu:
15 sty 16:48
ZK: Wzor na iloraz pochodnej
15 sty 16:52
Janek191:
4x + √x + 12 x2
y = −−−−−−−−−−−−−−−−− ; x >0
3 x 2
( 4 + 1 /( 2 √x) + 24 x) * 3x2 − ( 4x +√x + 12 x2) * 6 x
y ' = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 x4
15 sty 16:55
Edu: a nie mogę policzyć każdy element z licznika przez mianownik? Bo tak liczyłem..
15 sty 16:58
Edu:
15 sty 17:10
Edu:
15 sty 17:19
Janek191:
Chodzi o podzielenie przez 3 x2 ?
Można. Wtedy √x = x1/2
15 sty 17:28
Janek191:
Do ZK − raczej wzór na pochodną ilorazu funkcji .
15 sty 17:30
Edu: ZK?
15 sty 17:51
ZK: Wiesz do liczenia pochodnej to nie .
| | 4x | | √x | | 12x2 | |
Nie mozesz zapisac ze f'=( |
| )'+( |
| )'+( |
| )' jesli o to chodzi |
| | 3x2 | | 3x2 | | 3x2 | |
15 sty 18:10
ZK: jak ma byc wyliczone to Janek Ci rozpisal ze wzoru tylko teraz wylicz to i poupraszczaj co sie
da .
15 sty 18:13
Edu: nie wychodzi mi to
15 sty 21:32
Edu: | | 8√x+3 | |
Wynik mam taki − |
| a mi wychodzi w ogóle co innego |
| | 6x2√x | |
Proszę pomóżcie
15 sty 21:41
Edu: Proszę !?
15 sty 21:51
Edu: 
15 sty 22:12
Edu: Proszę, czy mógłby mi ktoś to rozwiązać?
15 sty 22:22
Edu:
15 sty 23:18
Edu: Jeszcze raz proszę
15 sty 23:27
Edu: Serdecznie dziękuję...
15 sty 23:56
ZK: √x zamien na x
1/2
| | (4x+x1/2+12x2)'*3x2−(4x2+x1.2+12x2)*(3x2)' | |
f'= |
|
|
| | 3x2)2 | |
| | 4+1/2x−1/2+24x)*3x2−(4x2+x1/2+12x2)*6x | |
f'= |
|
|
| | (3x2)2 | |
| | 12x2+3/2*x−1+72x3−24x3−6*x3/2−72x3 | |
f'= |
| i dalej sobie to licz . Sprawdz |
| | 9x4 | |
jeszcze czy gdzies
sie nie pomylilem bo pora pozna
16 sty 00:54
Gustlik: Rozbij funkcję na 3 ułamki i doprowadź do potęg x:
| | 4x | | √x | | 12x2 | | 4 | | x1/2 | |
f(x)= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| +12= |
| | 3x2 | | 3x2 | | 3x2 | | 3x | | 3x2 | |
Zastosuj teraz wzór (x
n)'=nx
n−1, pamiętaj, że pochodna ze stałej, np. z 12 =0.
16 sty 01:05
Edu: Gustlik, pytałem wyżej czy tak można to ZK mówił ze nie
16 sty 09:15
Aga1.: Gustlik ma rację, w tym przypadku niekoniecznie trzeba stosować wzór na pochodną ilorazu, tylko
w funkcji f na końcu powinno być 4, a nie 12.
Tak możesz zapisać, gdy w mianowniku jest iloczyn.
| | x | |
Gdy np. f(x)= |
| już pewnie zastosujesz wzór na pochodną ilorazu. |
| | x5+2x+1 | |
16 sty 09:29
ZK: Gustlik jest nauczycielem wiec lepiej wie czy tak mozna. Ja liczylem zawsze z tego wzoru i
bylem przekonany ze tak nie mozna . Masz wobec tego metode
16 sty 10:02