Wyznacz zbiór wartosci funkcji f(x) = sin4x + cos4x,
dd: Wyznacz zbiór wartosci funkcji f(x) = sin4x + cos4x,
zrobiłam (sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=
1−2sin2xcos2x=
1−2sin2(1−sin2x)
i co dalej?
15 sty 15:59
dd: wymnożyć do 1 − sin2x + sin4x = 0? jak tak to co dalej?
15 sty 16:19
dd: pomocy
15 sty 17:51
ICSP: wyciągnij przed nawias
√2 i postaraj się zauważyć pewien wzór
15 sty 18:01
dd: ale jak? z czego ten pierwiastek?
15 sty 18:16
Janek191:
f(x) =1 − 2 sin2 x cos2 x = 1 − 0,5 * 4 sin2 x cos2 x =
= 1 − 0,5 *( 2 sin x * cos x )2 = 1 − 0,5 *( sin 2x)2
[ − 1 ≤ sin 2x ≤ 1 ] ⇒ 0 ≤ ( sin 2x )2 ≤ 1
zatem
ZW = < 0,5 ; 1 >
=================
15 sty 18:35
AS:
f(x) = sin (4*x) + cos(4*x) = sin (4*x) + sin(90 − 4*x)
| | 4*x + 90o − 4*x | | 4*x − 90o + 4*x | |
f(x) = 2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
f(x) 2*sin(45o)*cos((4*x − 45o) = 2* |
| *cos(4*x − 45o) |
| | 2 | |
f(x) =
√2*cos(4*x − 45
o)
Ponieważ cos przyjmuje wartości od −1 do 1 więc
f(x) może przyjmować wartości od −
√2 do
√2
15 sty 18:50
dd: | | 1 | | 3 | |
odpowiedz jest < |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
15 sty 19:01
AS: do dd protestuję − moja odpowiedź jest poprawna
15 sty 19:09
dd: mam odpowiedzi do zadania wiec nie jest poprawna.
15 sty 19:28
ICSP: odpowiedz AS jest poprawna.
15 sty 19:30