geometria
bezimienna: Punkt A(a,3) należy do prostej y=−2x+5. Oblicz a. Znajdź na osi OX punkt B, którego odległość
od punktu A jest równa 3
√10.
Proszę o wskazówkę do rozwiązania tego zadania
15 sty 15:43
ICSP: przepraszam

Chyba komuś coś stąd niechcący usunąłem
15 sty 15:48
bezimienna: czyli x=1 tak? i co dalej
A(1,3) i B(x,0), czyli
3√10=√(x−1)2+(0−3)2 i z tego mi wychodzi, że x=√98
gdzieś robię błąd i to poważny..
15 sty 15:51
bezimienna: nie szkodzi, zdążyłam przeczytać
15 sty 15:52
bezimienna: już doszłam gdzie mam błąd, dziena
15 sty 15:59
ICSP: √90 = √(x−1)2 + 9
90 = (x−1)2 + 9
(x−1)2 = 81
(x−1−9)(x−1+9) = 0
(x−10)(x+8) = 0
x = 10 v x = −8
15 sty 16:13