matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TRYG
ja:
Proszę o pomoc
√
15
W trójkącie ABC dane są:IABI=2,IACI=4, oraz sin.kąta BAC równy
.
4
a)Wykaż,że jeśli kąt JEST BAC ostry,to trójkąt ABC jest równoramienny. b)oblicz dł. BC w przypadku,gdy kąt BAC∊(90*,180*)
15 sty 15:21
ja:
pomożecie?
16 sty 13:14
Mila:
a) α− kąt ostry Sin
α
+cos
2
α=1 i cosα>0 (dla kata ostrego)
15
+cos
2
α=1
16
1
cos
2
α=
16
1
cosα=
4
Z tw. cosinusów:
1
a
2
=2
2
+4
2
−2*2*4*
4
a
2
=4+16−4 a=4=CB=AC Δjest równoramienny
−1
b) Dla a∊(90*,180*) mamy cosα=
4
a
2
=24 a=
√
24
=2
√
6
16 sty 18:26