Reguła de l' Hospitala
Martyna: Hej mam problem z regułą de l'Hospitala. Mam do zrobienia 3 przykłady.Może mógłby mi ktoś
wytłumaczyć na pierwszym przykładzie jak to się liczy i skąd co się bierze.
x→0
x→0
x→0
15 sty 14:17
Patronus: | | ∞ | |
Regułę tą stosujesz jeśli wynik granicy to [U{0}{0]], albo [ |
| ] |
| | ∞ | |
Jeśli warunek zachodzi to liczysz pochodną licznika i pochodną mianownika (oddzielnie) i potem
liczysz granicę z pochodnych:
1)
| | 1−1 | | 0 | | ex − e−x*(−1) | |
[ |
| ] = [ |
| ] = Hosp.= limx→0 |
| = |
| | 0 | | 0 | | cosx | |
15 sty 14:30
:): | | e0−e−0 | | 1−1 | | 0 | |
spróbuj podstawić 0 w miejsce x i jak widać dostajemy |
| = |
| = |
| |
| | sin0 | | 0 | | 0 | |
H
| | ex−e−x | | 0 | |
czyli zapisujemy to tak lim x→0 |
| = [ |
| ] = (teraz liczysz pochodną |
| | sinx | | 0 | |
licznika i pochodną mianownika)
| | ex−e−x*(−1) | | ex+e−x | | 2 | |
= lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| = 2 |
| | cosx | | cosx | | 1 | |
15 sty 14:31
:): ooo nie zdążyłam
15 sty 14:32
Martyna: ok już w miare czaje w 2 wyszło mi ostatecznie 1/4 a w 3 nie rozumiem tego ułamka
15 sty 14:35
:): | | x | | 0 | | 0 | |
lim x→0 |
| = [ |
| ]=[ |
| ] = Hosp. = |
| | √1+2x−1 | | √1+2*0−1 | | 0 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| = 1 |
| | | | | | 1 | |
15 sty 14:57
Martyna: możesz mi wytłumaczyć tą pochodną z pierwiastka co z czego się bierze?
15 sty 15:20