pomoc
pomoc: Obliczyć granice:
W odpowiedzi jest 12. Dlaczego?
15 sty 14:02
Krzysiek: A czasem w odpowiedzi nie ma 4? (to i tak zła odpowiedź) zapewne to zadanie z Krysickiego,
gdzie jest błąd w druku, w liczniku powinno być: x2 −4
ale jeżeli chcesz taką granicę policzyć to policz granice jednostronne.
15 sty 14:05
pomoc: To poczekaj, skupmy się na moim przykładzie.
Wystarczy, że pod x podstawię 2 i mam granicę? Bo na to wygląda.
15 sty 14:09
Krzysiek: policz granicę jednostronne, czyli dla x→2+ ('x' zmierza do 2 z prawej strony ) i x→2−
granice będą różne.
15 sty 14:11
pomoc: A możesz mi napisać rozwiązanie? Tłumaczenie niewiele mi mówi, lepiej będzie jak zobaczę na
rozwiązaniu.
15 sty 14:14
Krzysiek: przykładowo x→2
+
rysujemy funkcję y=x−2
i widzimy,że zmierzając do 2, z prawej strony zmierzamy do zera po wartościach dodatnich czyli:
15 sty 14:18
pomoc: A tutaj jak? Tutaj wynik będzie 12.
15 sty 14:37
Krzysiek: w liczniku skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
15 sty 14:38
pomoc: | | (x−2) (x−2)2 | |
lim x−>2 = |
| |
| | x−2 | |
No i dalej nie wiem, dlaczego powinoo wyjść 12. Chyba, że coś źle robię,
15 sty 14:44
asdf: nie ten wzór..
a3 − b3 = (a−b)(a2+ab + b2)
15 sty 14:54
pomoc: (x−2) (x2 + 4x + 4), ale nie zgadza mi się coś... Wynik powinien być 12, nie 16...
15 sty 14:58
Aga1.: X2−23=(x−2)(x2+2x+4)
15 sty 15:07