jaką prostą
kasia: wykres funkcji f danej wzorem f(x)=2x2 − 4x −1 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu
15 sty 13:54
Dominik: f(x) ma 2 punkty wspolnie z nieskonczenie wielka iloscia prostych
15 sty 13:55
kasia: ale odpowiedzi są y=5,y=4,y=3,y=2
15 sty 13:57
Dominik: y = 4, y = 5
15 sty 13:59
Dominik: tfu, wszystkie pasuja.
15 sty 13:59
kasia: a z y=−5 np
15 sty 14:00
Dominik: nie. policz yw. z racji tego ze a > 0, to dwa punkty wspolne beda mialy proste o postaci y = m
tylko wtedy, gdy m > yw
15 sty 14:03
kasia: czyli za x wstawiamy −5 ?
15 sty 14:04
Dominik: za y. przeciez jest podane: y = cos, a nie x = cos. ale najlepiej to narysuj sobie ta parabole
i zrozumiesz.
15 sty 14:05
kasia: aa ok


teraz już wiem

dzięki
15 sty 14:07