obliczyć współrzędne
kol: wierzchołek paraboli danej równaniem y=(x−√3)(x+√3) ma współrzędne
15 sty 13:18
Skipper:
(0,−3)
15 sty 13:21
Dominik: znamy m zerowe: −√3 i √3. wierzcholek jest dokladnie po srodku miedzy nimi, czyli xw =...
f(x) = (x − √3)(x + √3) = x2 − 3
wyraz wolny wynosi −3, czyli punkt przeciecia wykresu z OY jest rowny −3. yw = ...
15 sty 13:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
wierzchołek paraboli jest 'po środku' odległości pomiędzy dwoma punktami paraboli które mają
taką samą wartość
w szczególności można posłużyć się miejscami zerowymi −−− średnia arytmetyczna miejsc zerowych
= xwierzchołka ... podstawiasz ten 'x' do równania funkcji i obliczasz ywierzchołka
15 sty 13:23
kol: czyli odpowiedz jaka jest
15 sty 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
policz a będziesz wiedział
15 sty 13:24
kol: a mógłbyś to zacząć
15 sty 13:24
Dominik: tu nie ma co zaczynac, na podstawie tego co naipsalem od razu podajesz odpowiedzi.
15 sty 13:25
kol: czyli jest −3 i 0 ?
15 sty 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja zacząłem
Dominik zaczął
czego jeszcze chcesz

poza wizją pełnego rozwiązania
15 sty 13:26
pigor: ... , lub
f(x)=(x−√3)(x+√3),
to
p=
12(
√3−
√3)= 0 ,
q=f(0)= −
√3*
√3= −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp W=(p,q)=
(0,−3) . ...
15 sty 15:15