pochcodne
nana: pomocy, niech mi ktos podpowie jak obliczyć tą pochodną:
y= (lnx)x
15 sty 11:30
camus: Podpowiedź:
(ax)' = ax * lna
(ln x)' = 1x
(f(g))' = f'g'
15 sty 11:34
Bobek: x>0!
15 sty 12:12
b.: a nawet x≥1
15 sty 14:17
ICSP: tylko że lnx nie jest parametrem. Tzn nie ma stałej wartości wiec nie można skorzystać ze wzoru
:ax
y = (lnx)x = ex * (ln(lnx))
i teraz licz pochodną.
15 sty 14:38
pigor: ... lub przy ...

odpowiednich założeniach np. tak :
y= (lnx)x ⇒ lny= x lnx / ' obustronnie ⇒ e
y* y'= 1 lnx+x*e
x /* e
−y ⇒
⇒ y'= e
−y(lnx+xe
x) ⇔
y'= e−(lnx)x(lnx+xex) .
15 sty 15:30