tomy: Jeszcze 2 zadanka, prosze o pomoc!
1) Nie wykonując dzielenia, znajdz reszte z dzielenia wielomianu w przez wielomian u
w(x) =x5-x3+x2-1
u(x) =(x-1)(x+1)(x+2)
2) Dla jakich wartosci parametrow a,b liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
w?
w(x) =6x4+8x3-8x2+ax+b x0=-1
24 sie 18:15
Jakub: Dzieląc wielomian w przez u otrzymam jakiś wynik P(x) i resztę ax2+bx+c Reszta jest
stopnia drugiego, bo jest zawsze o stopień mniejsza od wielomianu przez który dzielę
czyli (x-1)(x+1)(x+2), który jest stopnia trzeciego.
Wielomian W można więc zapisać tak:
W(x)=P(x)(x-1)(x+1)(x+2)+ax2+bx+c
i teraz
W(1)= 0 = a+b+c
W(-1)= 0 = a(-1)2+b(-1)+c
W(-2)= 0 = a(-2)2+b(-2)+c
Masz układ równań z trzema niewiadomymi a, b, c do rozwiązania
24 sie 21:17