matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aska:
(x-3)(x+3)-(x+2)do potegi2-5=x+4
9 sty 12:34
ALINA:
Rozwiązanie:
(x-3)(x+3)-(x+2)
2
-5=x+4
(x
2
+3x-3x-9)-(x
2
+4x+4-5=x+4
(x
2
-9)-x
2
-4x-4-5=x+4
-9-4x-4-5-x=4
-18-5x=4
-5x=4+18
-5x=22 /: (-5)
x=-22/5
x=-4 2/5
9 sty 23:07