Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
mistrz101: Prosze o pomoc w rozwiązaniu
f(x)= 1x + 2arctgx
1. Wiem, że najpierw trzeba obliczyć pochodną.
Wyszło mi f'(x)= 1−x2 − 21+x2 [1/−x2 − 2/1+x2]
15 sty 10:37
mistrz101: W sumie to tutaj mam tylko problem w wyznaczeniu miejsc zerowych funkcji.
15 sty 10:38
camus: dodaj ułamki
15 sty 10:41
mistrz101: a nie odjąć ? Proszę o pomoc. Jaki tu będzie wspólny mianownik.
15 sty 10:46
camus: | | 1+x2 | | 2x2 | | −1−x2−2x2 | | −1−3x3 | |
− |
| − |
| = |
| = |
| |
| | x2(1+x2) | | x2(1+x2) | | x2(1+x2) | | x2(1+x2) | |
15 sty 10:51
camus: tam powinno być −1−3x2 w liczniku, odruchowo 3 wpisałem
15 sty 10:55