algebra
krzysiek: Dane sa długosci wektorów |u | = 3, |v | = 3 oraz długosc iloczynu wektorowego: |u × v|=4√2.
Jaka jest wartosc iloczynu skalarnego u · v zakładajac, ze kat miedzy wektorami u i v jest
rozwarty.
proszę o pomoc w tym zadaniu..
Domyślam się że muszę rozpocząć od wyznaczenia tego kąta ze wzoru |u x v|=|u||v|sin(∡u,v)
15 sty 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... właśnie od tego zacząć musisz ... wtedy wyznaczysz jaki jest kąt.
Jak już kąt mieć będziesz to możesz obliczyć iloczyn skalarny
15 sty 10:12
krzysiek: okej, najpierw wpakowałem się w arcusy, niepotrzebnie,bo wystarczyło z jedynki
trygonometrycznej.
Zostaje mi jeden problem, jak się dobrać do tego, że kąt między tymi wektorami jest rozwarty?
15 sty 10:26