logarytm
Monika: logx4>8
15 sty 03:10
jikA:
W czym problem?
15 sty 03:12
Monika: nie wiem właśnie
x>0 x≠1
logx4>logxx8
15 sty 03:16
jikA:
Masz x w podstawie logarytmu więc należy rozpatrzyć dwa przypadki kiedy
logx4 jest funkcją malejącą oraz kiedy logx4 jest funkcją rosnącą.
15 sty 03:27
Monika: Okresl liczbe rozwiazan równania log{3)(mx − 1) = 2 w zaleznosci od wartosci parametru
mx−1=8
0 rozw.dla x=0
1roz R\0
15 sty 03:31
Monika: 0<x<1
4<x8
x>1
4>x8 teraz dobrze
15 sty 03:33
jikA:
Ty masz określać liczbę rozwiązań od parametru anie od zmiennej.
15 sty 03:43
Monika: to jak to rozwiązać
15 sty 03:43
Monika:
15 sty 03:59
jikA:
log
3(mx − 1) = 2
dziedzina równania mx − 1 > 0 patrzymy co mamy dla m = 0
−1 > 0 sprzeczność więc m = 0 nie spełnia dziedziny więc zakładamy że m ≠ 0 i dzielimy
mx − 1 = 9
8m > m ⇒ m > 0.
Dostaliśmy że dla m > 0 mamy rozwiązanie dla m ≤ 0 brak rozwiązań.
15 sty 04:14
jikA:
Dobra idę spać zaraz jak takie błędy już robię.
10m > m ⇒ m > 0.
15 sty 04:17