matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Magda:
Czy szereg
∞
1
∑ cos
n
n=1 jest zbieżny ?
15 sty 01:43
ICSP:
nie
Warunek konieczny : lim a
n
= 0
1
lim cos
= cos0 = 1 ≠ 0
n
szereg jest rozbieżny gdyż nie spełnia warunku koniecznego. Oczywiscie wszędzie n →
∞
15 sty 02:33