Całka przez części.
elo22: Całkowanie przez części.
∫√xarctg√xdx
Kombinuje z różnymi podstawieniami i coś nie mogę dalej tego rozwiązać.
15 sty 00:22
Basiek: √x=t
dx=2
√xdt
dx=2tdt
∫tarctg(t) 2tdt= 2∫t
2 arctg(t) dt= | f(t)=arctg(t) g'(t)=t
2|=.....
Chyba.
15 sty 00:51
Basiek: | | 1 | | t3 | |
|f'(x)= |
| g(x)= |
| | = |
| | x2+1 | | 3 | |
| | t3 | | t3 | |
= |
| *arctg(t)− ∫ |
| =... |
| | 3 | | 3(t2+1) | |
i tu masz wielomianową.
Nie chcę mi się tego rozpisywać....
15 sty 01:01
Basiek: Uuuu.... wszystko rzecz jasna w nawiasie, przed którym jest 2[......]
15 sty 01:05