Znajdz granice funkcji
Studentka: Poprosiłabym o pomoc, bądź jakąś wskazówkę, sesja niedługo

przykład 1:
x→0
przykład 2:
x→0
przykład 3:
x→0
przykład 4:
x→0
15 sty 00:20
Nienor: 1. Przychodzi mi na myśl tylko l'Hospital, choć może i jest inna metoda.
2. W zasadzie też to co w 1. O ile tam jest e
x8
3. Pmnożyć i podzielić przez 22 oraz skorzystać:
4.Skorzystać, z:
| | 1 | |
lim(1+ |
| )f(x)=e, x→0 |
| | f(x) | |
15 sty 09:47
b.: @Nienor: ad 4. tak jest gdy f(x)−>
∞, więc tutaj nie ma zastosowania
można uzyć czegoś w rodzaju n
1/n −> 1, gdy n−>
∞
zadania 1 i 2 można też rozwiązać w stylu 3. wg Nienor, bo
15 sty 10:31
asdf:
| | 1 | |
limx→0 (1+ |
| )1/f(x) |
| | f(x) | |
lub
| | 1 | |
limx→x0; f(x) → 0 (1+ |
| )1/f(x) |
| | f(x) | |
15 sty 11:30
asdf: sorki, tak to powinno wyglądać:
limx→0(1+ f(x))1/f(x)
15 sty 11:31
Studentka: a mogłby ktoś rozwiązać, siedzę i siedzę i nic..
15 sty 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
chcialas wskazówki a nie odpowiedzi
15 sty 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznijmy od tego że nie zapisuje się znaku = pomiędzy "lim" a wyrażeniem

lim wyrażenie = <−−− to jest poprawny zapis
15 sty 12:25