Logika
:) : Czy prawdziwe jest zdanie: Jeśli liczba naturalna a dzieli się przez 3 i dzieli się przez 5, to
z faktu, iż a nie dzieli się przez 3 wynika, że a nie dzieli się przez 5.
Można to zrobić za pomocą tabelki
14 sty 23:47
Janek191:
p ⋀ q <=> ( ∼ p ⇒ ∼ q )
w( p ⋀ q ) = 1 , to w(p) = 1 i w(q) = 1 , więc w( ∼ p) = 0 , w( ∼ q) = 0, zatem
w( ∼ p ⇒ ∼ q ) = 1
w(p) = 1 i w(q) = 0 , to w( p ⋀ q ) = 0 oraz w ( 0 ⇒ 1) = 1 czyli w ( ∼ p ⇒ ∼ q ) = 1
Zdanie nie jest prawdziwe.
15 sty 08:47
:): dlaczego tak to rozpisałeś ? bo nie rozumiem...
15 sty 11:45
:): Ktoś to ogarnia ? Proszę o pomoc
15 sty 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
zrób TABELKĘ
15 sty 12:01
:): z tabelki wychodzi mi, że to zdanie jest prawdziwe dobrze
15 sty 12:12
:): p q p∧q ~p ~q ~p ⇒ ~q (p⋀q) ⇒(~p⇒~q)
1 1 1 0 0 1 1
1 0 0 0 1 1 1
0 1 0 1 0 0 1
0 0 0 1 1 1 1
dobrze ?
15 sty 12:17
:): dobrze to jest ?
15 sty 12:24
:):
Hmmm
15 sty 12:34
:):
15 sty 13:03
Patronus: Dobrze
15 sty 14:43
Nienor: Nie.
Poprawnie jest pierwszy i trzeci wiersz. A ciebie interesuje to tylko wtedy, kiedy pierwsze
jest nie prawdziwe i pytasz się, czy to oznacza, że drugie musi być prawdziwe. Odpowiedź brzmi
nie.
15 sty 15:34
:): Możesz mi to wytłumaczyć bo nie za bardzo rozumiem ?
15 sty 15:36
Nienor:
p∧q ~p⇒~q (p∧q)⇔(~p⇒~q)
1 1 1
0 1 0
0 0 1
0 1 0
W zadaniu masz pytanie, czy jeśli p jest nie prawdziwe to oznacza, że q też jest nie
prawdziwe?
15 sty 16:07
:): W takim razie jak to ładnie rozpisać tak jako odpowiedź na kolokwium ?
15 sty 16:08
Nienor: Jak masz już tabelkę, to odczytujesz z tabelki.
15 sty 16:13
:): może być taka tabelka jaką ja zrobiłam ?
15 sty 16:19
:): dlaczego u Ciebie jest symbol ⇔
15 sty 16:20
:): ?
15 sty 16:40
:): ?
Ktoś może to w końcu wyjaśnić dokładnie ? Proszę
15 sty 17:34
Janek191:
To ja się pomyliłem.
Powinno być
p ⋀ q ⇒ ( ∼ p ⇒ ∼ q )
========================
Odp. To zdanie jest prawdziwe
15 sty 18:09
OLKA: to jak w końcu

bo kazdy ma swoją wersję ...
15 sty 18:15
OLKA: cały dzień to rozkminiam i juz trzeci raz wrzucam na forum ...
15 sty 18:16
OLKA: 
?
15 sty 18:42
Janek191:
Napisałem, że jest to zdanie prawdziwe.
O 12.17 ktoś to sprawdził metodą zerojedynkową.
15 sty 18:52
OLKA: to ja pisałam tą tabelkę.... to jest na pewno dobrze? bo zauważ co inni piszą...
15 sty 18:53
Janek191:
Jest dobrze sprawdziłem. Na początku się pomyliłem pisząc ⇔ zamiast ⇒ .
Jest to z.1.66 z Onyszkiewicza " Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach.
PWN W−wa 1978
15 sty 19:00
Nienor: Aha, a ja sugerując się odpowiedzią Janek191 dalej wprowadziałam was w błąd. Przepraszam,
za usprawiedliwienie mogę jedynie podać, niedopatrzenie, wczesną porę i zbytnie siedzienie w
tauologiach, a tam wszędzie prawie jest ⇔. Ciut inne zadanie i bach.
15 sty 21:02