pytanie
tn:

Udowodnij, że:
W prostokącie ABCD, punkt E oraz F to środki boków.
Udowodnij, że AM = MN = NC
14 sty 23:16
Vax: Podobieństwo trójkątów, btw teza działa też w dowolnym równoległoboku
14 sty 23:24
tn: Ok. Jutro popróbuję
14 sty 23:33
Artur z miasta Neptuna:
Tn ... to zadanie bylo pare kiesiecy tutaj ... pamietam jak je tlumaczylem
14 sty 23:47
tn: Nie wiem jak to zrobić

Mi się wydaje, że ΔAME nie przystaje do ΔCNF
15 sty 00:42
Vax: | | AM | | AE | | 1 | |
AME jest podobny do CMD, więc |
| = |
| = |
| ⇔ 2AM = MC, analogicznie 2CN = |
| | MC | | CD | | 2 | |
AN, skąd teza
15 sty 07:19
Artur_z_miasta_Neptuna:

taki rysunek wystarczy aby pokazać, że jednak AME podobny do CMD
15 sty 09:25
tn: A jak pokazać, że AME i CNF mają równe pola ?
15 sty 18:26
Mila: I sposób
h=MM' wysokość opuszczona z punktu M na bok AB
| | 1 | |
h= |
| b bo ΔAMM' ∼ΔABC i jest 3 razy mniejszy od ΔABC |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔAEM= |
| * |
| a* |
| b= |
| ab |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 12 | |
H=NN' wysokość opuszczona z punktu N na bok BC
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔCNF= |
| * |
| b* |
| a= |
| ab |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 12 | |
P
ΔAEM=P
ΔCNF
===============
II sposób
[d=AC] ;∡MAE=α
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔAEM= |
| * |
| d* |
| a*sinα=sinα= |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔCNF= |
| * |
| d* |
| b*sin(90−α)= |
| bdcosα= |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 12 | |
15 sty 21:43
tn: Dziękuję bardzo Wam za pomoc
15 sty 23:14
Mila:
15 sty 23:16
tn: Czy to różnica:
Losować trzy jednocześnie, a trzy po kolei( bez zwracania ?). Trudno taką różnicę wyłapać
15 sty 23:18
tn: Niby jest, ale czasami liczę z całkowietego − a wychdzi tyle samo co kombinacjami
15 sty 23:18
Mila: W I przypadku nieistotna jest kolejność. Jednak jeśli rozwiązujesz za pomocą drzewka to zawsze
uwzględniana jest kolejność, ale po uproszczeniu wyjdzie to samo.
15 sty 23:23
tn: Dziwne to wszystko. Choć zdarzają się zadania, że liczę kombinację, mając "kolejno" i ze
zwaracaniem
15 sty 23:26