matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
jagodka1511:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1428.html
skąd się tu ta 9 wzięła bo nie czaje
14 sty 23:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
n
= 99 a
1
= 10 wzór ogólny: a
n
= a
1
+ (n−1)*r ⇔ a
n
− a
1
+ r = n*r a przecież r=1 ... czyli 99 − 10 + 1 = n*1 99 − 9 = n i stąd to '9'
14 sty 23:05