zadanko
niewiadoma4: Pawel i Agata maja obecnie po trzynascie lat. Rodzice Agaty postanowili wplacic 4500 zl na
piecioletnia lokate, oprocentowana 5% w skali roku z roczna kapitalizacja odsetek. Rodzice
Pawla beda wplacali na konto z takimi samymi warunkami po 1000 zl na poczatku roku przez
kolejne 5 lat. Kto bedzie dysponowal wieksza kwota w wieku 18 lat Pawel czy Agata? Bardzo
prosze o pomoc
14 sty 22:37
a: Agata 18l−13l= 5lat , 4500* 5/100=a + RKO, (a+RKO)*5=y1
Paweł
1r 1000*5/100=b1+RKO1
2r 2000*5/100=b2+RKO2 + b1+RKO1
3r 3000*5/100=b3+RKO3 + b1+RKO1 + b2+RKO2
4r 4000*5/100=b4+RKO4 + b3+RKO3 + b1+RKO1 + b2+RKO2
5r 5000*5/100=b5+RKO5 + b4+RKO4 + b3+RKO3 + b1+RKO1 + b2+RKO2= y2
RKO −roczna kapitalizacja odsetek
http://www.matematyka.pl/217132.htm
14 sty 22:59