Całki
Anka: ∫(2x−3)(2x+3)4√x dx
14 sty 22:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym problem

wymnażasz nawiasy (wzor skróconego mnożenia)
w liczniku masz różnice dwoch wyrażen
całkę dzielisz na róznicę dwóch całek i obliczasz te całki elementarne
14 sty 22:35
Anka: Problem mam z obliczeniem całek elementarnych, nie mam kompletnie pojęcia o całkach
14 sty 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzory elementarnych całek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2110.html
a pochodne umiemy liczyć

jeżeli odpowiedź brzmi nie ... to nie nauczysz się szybko i sprawnie rozwiązywać całek nim nie
opanujesz pochodnych
14 sty 22:55
Anka: pochodne w miarę ogarniam
a w tej calce nie wiem co zrobić z 4 przed pierwiastkiem w mianowniku
14 sty 23:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... wyłączyć przed całkę (stałe możesz 'wyłączyć' przed calkę)
14 sty 23:07
Anka: nie wiem czy dobrze liczyłam ale wyszło mi coś takiego ∫4x2−94√x dx = ∫(4x2 4√x
− ∫9 4√x dx = 4∫ x2 4√x dx − 9∫1 4√x dx = i nie wiem co dalej
14 sty 23:15
Anka:
14 sty 23:24
Anka: pomoże ktoś?
14 sty 23:38
Artur z miasta Neptuna:
4 z mianownika obu calek przed calke ... pierwiastek zamieniasz na potege i odejmujesz potegi
... I masz calke elementarna w obu przypadkach z wyrazenia xa
14 sty 23:46