..
natala:

Pilne
Ser w kształcie walca o promieniu 5cm podzielono na 12 jednakowych części tak jak na rysunku.
Od tego kawałka odcięto trochę sera, że został taki kawałek jak na drugim rysunku. Jaka to
część całego sera.
Odpowiedź z podręczniki to ≈ 0.07
14 sty 22:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
pomyśl troszeczkę nad tym
kawałek początkowy to byla 1/12 kawałka o promieniu r=5
odcięto kawałek który jest równy 1/12 całkości sera o promieniu r=2
więc jaka część calości pozostala (skojarz wzór na pole okręgu)
14 sty 22:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ewentualnie inaczej
masz cały owalny kawał sera o promieniu r=5
wycinasz z niego owalny środek o promieniu r=2
jaka część sera pozostała (jesteś w stanie to chyba wyliczyć)
teraz to dzielisz na 12 równych części ... jaką częścią pierwotnego kawału sera tworzy ten
malutki kawaleczek
14 sty 22:33
natala: Może być tak ?
V
w=50π
v
wycinka=8π
V
1−V
2=42π
14 sty 22:44