| ex − 1 | ||
obliczyć pochodną: y= | Ktoś pomoże? Bo za nic mi nie chce wyjśc... | |
| ex + 1 |
| 2ex | ||
Rozwiązanie to: y' = | ||
| (ex+1)2 |
| f | f'*g−f*g' | (ex−1)'(ex+1)−(ex+1)'(ex−1) | |||
= | = | =ex( | |||
| g | g2 | (ex+1)2 |
| e2x+ex−e2x+ex | 2ex | |||
ex+1)−ex(ex−1)= | = | |||
| (ex+1)2 | (ex+1)2 |
| ex(ex+1)−ex(ex−1) | |
| (ex+1)2 |
Zrobiłam debilny błąd zaraz na początku i dziwić się, że nie chce wyjść
| ex−1 | ex + 1 − 2 | 2 | |||
= | = 1 − | <−−− z tego łatwiej pochodną | |||
| ex+1 | ex + 1 | ex+1 |