proszę pomózcie jak najprościej napisać obliczenia za pomoca ułamków dziecku z 4
ola: Ania ma 200zł
ile jej zostało?
14 sty 22:13
ola: czy ktoś mógłby mi pomóc to zapisać bo w pamięci policzę ale nie umiem w postaći zapisu
ułamkowego .Wiem ze 9/20 z 200 to 90 ale nie obliczę w postaci ułamków
14 sty 22:19
ola: wiem że dla was to śmieszne zadanko ale ja siedze już 2 godz i nie potrafię zrobić tego zapisu
pomocyyyyyyyyyy
14 sty 22:25
pomocyyyyyyyy:
14 sty 22:26
ola: czy ktoś mi pomoże
14 sty 22:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
a to nie |
| tego co jej zostało  |
| | 11 | |
14 sty 22:33
ola: proszę pomóżcie mam to na jutro i już nie wymyślę chyba jak zapisać obliczenia
14 sty 22:35
ola: 9/20 z 200zł to 90 zł ale nie umiem tego zapisać w postaci obliczenia na ułamkach i nie wiem
jak policzyć 2/11 z tej sumy
14 sty 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to co napisałaś słownie:
| 9 | | 9 | |
| *200 = // skracasz 20 z 200 i zostaje 1 oraz 10 // = |
| *10 = 9*10 = 90 |
| 20 | | 1 | |
14 sty 22:39
Mila: | 9 | | 9*200 | |
| *200= |
| = [ 200 i 20 możesz uprościć przez20] |
| 20 | | 20 | |
=9*10=90
Czy dokładnie przepisałaś treść?
Czy ten drugi ułamek z reszty wydała?
odpowiedz, to dokończę.
14 sty 22:39
ola: a jak obliczyć 2/11 z 200 zł bo mi wychodzi coś śmiesznego
2/11x 200=36 i 4/1no i nie wiem ile to moze być zł
14 sty 22:43
ola: córka już spi a ja mam tylko taką treść że miała 200 zł 9/20 wydała na spodnie
2/11 na okulary
a reszte na wakacje
i pytanie ile jej zostało na wakacje
dodam że jest to zadanie z 4 klasy podstawówki a ja nie umiem jej pomóc
14 sty 22:47
ola: tzn wychodzi mi 36 i 4/11
14 sty 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
ale Ty nie liczysz |
| z 200 tylko zapewne z tego co jej zostało po tym jak część kasy |
| | 11 | |
wypadla ze spodni −−−− spójrz dokladnie do treści zadania
14 sty 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo wtedy wyjdzie piękna całkowita liczba w wyniku
14 sty 22:54
O.: Dobre podpowiedzi masz powyżej, skladajac to do kupy:
200 zl − kwota jaka posiada
2/11*200=36,36[zl] − kwota jaka wydala na okulary
9/20*200= 90 [zl]− kwota jaka wydala na spodnie
ile jej zostalo na wakacje? 200 zl − 36,36 zl − 90 zl = 73,64 zl
14 sty 22:55
O.: ojej zle

przepraszam...

powyzej masz dobra podpowiedz...
14 sty 22:56
Mila:
Właśnie
Artur, tez tak myślę i dlatego zadałam pytanie.
200−90=110
14 sty 22:57
O.: poprawiam sie 2/11*110=20 zl i na wakacje zostaje 90 zl
14 sty 22:58
ola: córka tylko tak ma zapisane może dlatego nie mogę tego wyliczyć
bo gdyby było z pozostałej częsci no to wtedy 110 x 2 /11 i wyjdzie 20zł na okulary
dzięki powiem jej żeby jutro sprawdziła dokladnie tresc
14 sty 22:58
pigor: ... , oczywiście tak :
| 9 | |
| * 200 = 9*10= 90 zł "poszło" na spodnie, to zostało jej |
| 20 | |
200−90= 110, więc
| 2 | |
| * 110= 2*10= 20 zł poszło na okulary , a reszta to : |
| 11 | |
110−20=
90 zł − tyle właśnie zostało córce na wakacje . ..
14 sty 22:59
ola: a ja najpierw od 200zł odjęłam 9/20 zostało mi 110 zl
i z tej kwoty odjęłam 2/11 czyli 110 zł −20 zł i reszty zostało mi 90 zł
14 sty 23:01
ola: dzięki śliczne za pomoc w treśći nie ma że córka ma tyle na wakacje tylko napisałam że to jest
zadanie domowe mojej córki dziękuję wszystkim za pomoc
14 sty 23:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma problemu
14 sty 23:06