wartości bezwzględne łatwe
SamsungA: 1.Wykaż, że prawdziwa jest nierówność a+1a≥2, gdy a>0
2. Jaką wartość przyjmie wyrażenie 2|x−3| −3|2−x| dla x ∊ (1;2)?
Kolejne proste, ale nie wiem od której strony zabrać się za to.. Pomożecie?
14 sty 22:05
Dominik: a
2 + 1 > 2a
a
2 − 2a + 1 > 0
(a − 1)
2 > 0
14 sty 22:07
zombi: Z tymi modułami robisz tak
do pierwszego podstaw za x=1 i x=2 dostaniesz ujemną, więc zmieniasz znak na przeciwny
do drugiego modułu podstaw sobie za x=1 i x=2 dostaniesz dodatnią liczbę więc zostawiasz i coś
ci wyjdzie
14 sty 22:16