14 sty 22:03
needhelp: To jest jedno i to samo, kwestia tylko jak sobie zapiszesz. Naucz sie jednego sposobu i to
stosuj.
Jesli chodzi o mnei to zawsze zapisywalem:
f(x)= g'(x)=
f'(x)= g(x)=
I potem f(x)g(x) − ∫ f'(x)g(x)
Ale ty wybierz tak jak ci pasuje
14 sty 22:06
Kacpero.: Ale pierwsze 4 przykłady z e liczyłem z tego pierwszego wzoru, 5 przykład: ∫x*lnx*dx też
obliczyłem z pierwszego i wyszedł mi zły wynik, potem obliczyłem z drugiego i wyszedł dobry.
14 sty 22:11
14 sty 22:12
needhelp: prawdopodobnie popelniles blad w obliczeniach. Nie ma znaczenia ktory wzor zastosujesz, one sa
tozsame. Wybieraj ten ktory ci latwiej zapamietac (chociaz praktycznie sa takie same xD)
14 sty 22:15
Kacpero.: A mógłbyś rozwiązać przykład ∫x*lnx*dx tym pierwszym wzorem? Przynajmniej zobacze gdzie robiłem
błąd.
14 sty 22:19
needhelp: | | x2 | | x2 | | 1 | | x2 | | 1 | |
∫ x* lnx dx = lnx* |
| − ∫ |
| * |
| dx= lnx* |
| − |
| ∫x dx (dalej juz |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | | 2 | |
chyba rozwiazesz)
f(x)=lnx g'(x)=x
14 sty 22:36
Kacpero.: Tak, dzięki.
14 sty 22:38