zadanie
isia : Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych
cyfrach, to otrzymamy 1300. Znajdź tę liczbę.
14 sty 21:58
needhelp: 10a + b
a+b=7
(10a+b) * (10b +a)=1300
14 sty 21:59
isia : a czemu 10 ? bo nie rozumiem ?
14 sty 22:01
needhelp: 10a + b to zapis twojej liczby. a i b to cyfry, przy czym "a" to cyfra dziesiatek a b
jednosci.
Zeby zapisac liczbe dwucyfrowa z uzyciem naszych cyfr "a i b" trzeba to zrobic tak:
cyfra dziesiatek * 10 + cyfra jednosci
Przyklady:
27= 2 * 10 + 7
59= 5 * 10 + 9
itd
Juz rozumiesz skad ten zapis? Tak samo mozna zapisac liczby trzy, cztero, pieciocyfrowe i
wieksze
trzycyfrowa: 100a + 10b + c
czterocyfrowa: 1000a+100b+10c + d
itd
14 sty 22:04
isia : dzięki wielkie
14 sty 22:05