Całka nieoznaczona
needhelp: Do policzenia całka:
∫cos(lnx) dx = ∫ x*cost dt = ∫ e
t*cost dt = e
t*cost + ∫e
t*sint dt (tyle zrobilem)
lnx=t
dt=1/x dx
x=e
t
Wynik ogolnie znam, wolfram odpowiedzial ale nie wiem jak obliczyc ta druga calke. Jej wynik
to:
| | 1 | |
∫et*sint dt = |
| et*(sint − cost)
|
| | 2 | |
Probowalem za pomoca czesci ale wtedy sie zapetla
14 sty 21:44
Krzysiek: i dobrze liczyłeś policz 2 razy przez części dwukrotnie różniczkując np. funkcję
trygonometryczną
14 sty 21:48
needhelp: Zaraz sprobuje ponownie i napisze z jakim rezultatem

Wydawalo mi sie ze to zla
droga wiec wolalem skorzystac z "pytania do publicznosci"
14 sty 21:52
14 sty 21:52
needhelp: zabawne, policzylem wszystko dobrze, tylko jak przenosilem całke to zamiast 2 * ∫
wyszlo mi 0

Glupi blad (tak jakby byly madre bledy), a juz prawie stracilem wiare w swoje
umiejetnosci xD
14 sty 21:56